----> HŰSÉGPROGRAM <----
Regisztrálj most és azonnali 500 + Hírlevél: 1000 pontot írunk jóvá a fiókodban! 

Blog

Ez a Mulan nem az a Mulan

Osvalt Dénes
2020.09.17 16:46
Ez a Mulan nem az a Mulan

A „Mulan balladája” egy réges-régi vers, amely egy nőről szól, aki férfinak adja ki magát, hogy betegeskedő apját megmentse a végzetes katonai szolgálattól.

 

Ennek a Mulan rajzfilmnek az élő szereplős utódja lett a Disney nemrégen bemutatott mozija.

A kínai folklór is átvette a történetet és számtalan előadáson, filmen feldolgozták már. A legtöbb nyugati számára azonban csak 20 éves a sztori, amelyet a legszélesebb körben a Disney rajzfilmjéből ismertek meg.

Ez az adaptáció egy kicsit más, mint amire a sztorit ismerők emlékezhetnek. Példának okáért, amikor a Mulan előzeteséből kiderült, hogy nem szerepel benne Mushu, a házisárkány, az internet népe egészen kiakadt. Ezek után jobb, ha felkészülünk az animáció és az élőszereplős film közötti különbségekre.

Mushu és Cri-Kee köddé vált

Mint ahogyan az Oroszlánkirályban Timon és Pumba volt felelős a jókedvért, úgy az Eddie Murphy által életrebeszélt Mushu adta az alapvetően háborús rajzfilm változat könnyedségét. Ám amíg Timon és Pumba az Oroszlánkirály legújabb verziójában is nagy szerepet kaptak, addig Mushu lapátra került.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy sok kínai szerint Mushu túlságosan amerikai karakter volt, egyáltalán nem tükrözte a kínai hagyományokat, talán ezért váltották le egy rózsaszínű főnix-szel. Emellett Cri-Kee, a tücsök is kimaradt az új filmből, pusztán csak egy katona neve utal rá (Cricket).

A dalok kimaradtak vagy ének nélküliek lettek

A rajzfilm Mulan sikerének egyik pillére a zene és a dalok voltak.  Az új Mulanban a komor hangulatú, lassabb, csak hangszeres zenéhez daltalanság párosul.

Li Shang is eltűnt

Mushuhoz hasonlóan Li Shang parancsnok sem jelenik meg a filmben. A producer ezt azzal magyarázta, hogy a #MeToo mozgalom hatására maradt ki a filmből.

Jason Reed szerint a #MeToo mozgalom idején egy parancsnok, aki gyengéd érzelmeket táplál egy beosztottja iránt nagyon kényelmetlen lett volna, ezért azt gondoltuk, hogy a szereplő kihagyása volt a legjobb megoldás. Hát ez korrekt. Legalábbis politikailag. (Ám az erőlködés ellenére sem sikerült polkorrekt trendi filmet készíteni, hiszen hiányzik belőle egy fekete és egy LMBTQ szereplő, na, majd legközelebb.)

Shangot két másik szereplő helyettesíti; Chen Honghui, a harcos és Tung parancsnok. Chen veszi át Shang romantikus szerepét, és ez már rendben van, mert Chen egyenrangú Mulannal.

Más a harc

A rajzfilmben a harci edzések jókedvűek, időnként mulatságosak, a mostani filmben viszont Mulan komoly mutatványokat végez és kihasználja csíjét és életerejét a küzdelmekben. Talán itt jelenik meg a legmarkánsabban, hogy ez a Mulan erősen vi-hszia jellegű (hős harcművész kalandja), nem pedig humoros-musical stílusú, mint a rajzfilm. A kritikák szerint ez pedig az előnyére válik.

Végül a színésznő

Természetesen a rajzfilm Mulanjától nyilvánvalóan különbözik az élő Mulan. Ám az igazán nagy különbség a játékában rejlik; színésznőként, harcművészként is megállja a helyét, nem is csoda, hogy a kritikusok többségének tetszett az alakítása.

Nem úgy az emberjogi aktivistáknak, akik igencsak elítélték a Hong Kongi rendőrséget támogató nyilatkozata miatt, még a film bojkottjára is felszólítottak.

Erre tett rá egy lapáttal a film végi stáblista után köszönet a xinjiangi hatóságoknak a forgatási helyszínek biztosítása miatt. Egy kis késéssel leesett az emberjogiaknak, hogy bizony arrafele élnek az ujgurok, akiket Kína keményen kézben tart/elnyom, tehát a filmet rossz helyen forgatták, rossz embereknek köszönték meg, tehát bojkott.

A – a bojkott ellenére – film az amerikai munka ünnepével meghosszabbított hétvégén több mint 33 millió dollárt hozott a Disney-nek 1,1 millió háztartásból (a mozik nélkül). A filmszínházi vetítésekből nem számítanak komolyabb bevételre a járvány miatti korlátozások miatt, azonban terveik szerint a gyártási költség (200 millió dollár) másfélszeresét nagy valószínűséggel elérik.

Források:
https://www.washingtonpost.com/arts-entertainment/2020/09/05/mulan-live-action-animated-differences/
https://www.bbc.com/news/world-54064654
https://variety.com/2020/film/news/mulan-box-office-pvod-profits-potential-1234727271/