----> HŰSÉGPROGRAM <----
Regisztrálj most és azonnali 500 + Hírlevél: 1000 pontot írunk jóvá a fiókodban! 

Blog

Nőnap

Osvalt Dénes
2022.03.06 10:06
Nőnap

Figyelem férfiak, jön a Nőnap!

Idén már mindegy; itt van a 111. megünnepelt Nőnap.

Persze Amerikából indult még 1908-ban egy egyenlő jogokat követelő női felvonuláson. A következő évben pedig már meg is volt az első (amerikai) nemzeti nőnap. Hivatalosan és nemzetközi szinten 1911-ben, Nyugat-Európában ünnepelték meg először.

Miért március 8-án? Azért, mert az orosz nők ezen a napon kezdték meg „kenyeret és békét” követelő háborúellenes sztrájkjukat 1917-ben, amellyel elérték, hogy végre szavazati jogot kaphattak (kenyeret és békét sajnos nem).

Kevesen tudják, de a Nőnapnak megvannak a saját színei:
- a bíbor az igazságot és a méltóságot jelképezi,
- a zöld a remény szimbóluma,
- a fehér pedig a tisztaságot jelenti.

Sokakban – kb. a népesség felében – felmerülhet, hogy van-e egyáltalán Nemzetközi Férfinap, s láss csodát; van, mégpedig november 19-én. Természetesen ezt nem nagyon ünnepeljük, mert ma már könnyen a  hímsovinizmus ünneplésének bélyegezheti a liberális vallás. Másfelől a népesség kedvesebb fele szerint egész évben férfinap van, szóval a Nőnap megérdemli a hypolást.

Nyugaton a virág a legelterjedtebb ajándék e napon, míg Kínában kissé praktikusabbak; ott fél napos munkaszünet jár a nőknek. (Gondolom, később ledolgozzák.)

Idén az ENSZ szerint a Nőnap témája a nemi egyenlőség és a fenntartható jövő. Nem tisztázott, hogy a nemi egyenlőség kiterjed-e az eredetileg hímnemű nőkre is, de erre J.K. Rowling Harry Potter írónő nyilvános megkövezése után választ kaphatunk. (Ő azt az elmaradott nézetet hangoztatja, hogy az nő, aki menstruál.)

Természetesen ténylegesen nagyon sok hátrány éri a nőket. Nem csak a családon belüli és kívüli erőszak, az egyenlőtlen jövedelem, sok helyütt az abortusz tiltása, a szexuális zaklatás miatt kell felemelniük a hangjukat, hanem amiatt is, hogy a legtöbb társadalom nem ismeri el az otthon végzett fizikai és mentális munkát.

A lényeg a férfiak számára, hogy szép dolog a virág ezen a napon, de még fontosabb a nők egyenlő társként, tisztelendő nőként kezelése az év többi napján is. Ha tetszik, ha nem egy férfi feleannyira erős egy nő nélkül.

Végezetül egy örök igazság Golda Meirtől, aki Kijevben született és a világ 3. női miniszterelnöke lett Izraelben:
„Hogy jobbak-e a nők a férfiaknál, azt nem mondhatom, de azt bizton állítom, hogy semmivel sem rosszabbak.”

Forrás:
https://www.bbc.com/news/world-60610678