----> HŰSÉGPROGRAM <----
Regisztrálj most és azonnali 500 + Hírlevél: 1000 pontot írunk jóvá a fiókodban! 

Blog

Mémként hódít a fiatalok márkája, a Supreme

Osvalt Dénes
2022.03.17 07:27
Mémként hódít a fiatalok márkája, a Supreme

Egy egyszerű utcai viselet felborította a márkavilág bevett szokásait.

Kevés olyan iparág van, amely annyira érzékeny a változó divatra, mint a fiatalok öltözködése.

A gyorsan változó stílusok, az árverseny, a hirtelen berobbanó trendek (mint sportos ruházat, a kapucni vagy a jógacuccok) és persze a szeszélyes vásárlók oda vezettek, hogy az addig vezető márkákat, mint a Gap, az Express vagy a J. Crew megelőzték a semmiből gyorsan feltörekvő versenytársak.

Mindezeken túl, a gazdasági bizonytalanság korszakában, a hagyományos kereskedelem visszaszorulásakor a nagy társaságok brandépítő képessége erősen megkérdőjeleződött. Manapság egy új piaci rést betöltő, a városi viseletet gyártó, gyakran szinte észrevehetetlen cégek boldogulnak leginkább a fiatalok ruházatának piacán. Ezek olyannyira képesek voltak hűséges vevőkört kiépíteni, hogy a nagy cégek marketingeseinek kellene ellesni a szokatlan piacszerző taktikájukat, amely együtt mozog a fiatalok mindenkori trendjeivel.

Az egyik ilyen márka a Supreme, a milliárd-dolláros utcai ruházati brand, amely jóformán ismeretlen a 30 éven felettiek számára. Ez a márka csak néhány üzletet működtet világszerte az online áruházuk mellett, ahol csak egyszer egy héten adnak el ruhákat, azokat is csak limitált mennyiségben. A módszer kitalálója James Jebbia, akinek zsenialitása méltán hasonlítható Mark Zuckerbergéhez vagy akár Steve Jobs-éhoz, azzal a kitétellel, hogy ő teljesen ismeretlen a nagyvilág számára.

Az 1994-ben gördeszka boltként induló Supreme ma már az egyetemisták és celebek márkája. Az Y és a Z generáció számára ez a brand több mint egy menő márka; a ruha kiskereskedelem indokolatlanul magas ára, a korosztálynak tetsző design-ok használata és a korlátozott mennyiség még vonzóbbá teszi a márkát számukra.

A Supreme megtalálta azt a piaci (társadalmi) rést, ahol az utcai viselet többet jelent a funkcionalitásnál vagy luxuscikknél, sőt még egy kulturális megnyilvánulásnál is. Egyszerűen felrúg minden konvencionális és megszokott márkaszerűséget és átalakult egy teljesen egyedi és termékeny ideává; a fiatalok mémjévé. Ez a sikerének a titka.

A mémet kulturális üzenetátadásnak határozzák meg, mely lehet szöveg, kép, videó, ezek egyvelege, amely ütősen, érthetően adja át az üzenetet, és persze könnyedén megosztható másokkal. Mémesítették a Nike logóját is, amelyre a cég jócskán rájátszott, felismerve a kommunikációs lehetőséget.

A Supreme viszont egyáltalán nem erőlteti a brand népszerűsítését. Ehelyett az alapoktól indult, először népszerű deszkásokat, majd fiatalok különféle városi csoportosulásait vette célba, olyanokat, akik könnyűszerrel tudtak azonosulni a márkával. A Supreme gördeszkás gyökerei hitelessé tették a márkát az utcán, amelyet csak erősített jó kapcsolata a rappel (Dipset, Raekwon), amelytől autentikusnak és vonzónak tűnt a fiatalok számára.

A ruházat eladásakor Supreme logó matricát is adnak, így a márka követői a környezetükben bármire felragaszthatják, ezért találkozhatunk a logóval laptopokon, autó lökhárítókon, hátizsákokon vagy akár folyosói falon. Ez a vizuális találkozás természetes módon és helyeken – nem pedig erőltetett marketinggel – növeli a márka ismertségét.

A Supreme presztízsét emeli, hogy sok celeb kedvence, így Mike Tyson, Rosa Acosta, Lou Reed és Kate Moss is viselik. Ráadásul a cégnek sok jól ismert és kevéssé ismert designer dolgozik. Ezek is csak erősítik a márka híveinek példa nélküli rajongását.

Végül is a marketing guruk nyugodtan nevezhetik a Supreme unortodox nyomulását e tudomány lényegének, hiszen a marketing végső célja kulturális ideák befogadóképes átadása. Így hát minden márka valahol mém akar lenni.

A Supreme-nek sikerült az üzenetét egészen a kulturális gyökerekig beépítenie. És ez a rögzülés mindig megismétlődik, amíg valaki képes türelmesen várni arra, hogy tulajdonosa legyen egy limitált piacra dobásnak, vagy amíg a vásárlók a használt ruha piacon vadásznak a márkára, avagy amikor valaki személyes tervezésű Supreme cuccot posztol a neten.

A nagy cégek, mint az Adidas vagy a Nike próbálják ezeket az eszközöket – pl. a limitált kiadást – alkalmazni, azonban a fiatalok körében esélyük sincsen azt a pozíciót elérni, mint a Supreme.

Forrás:
https://www.retaildive.com/news/how-the-youth-brand-supreme-became-a-modern-day-meme/574335/