----> HŰSÉGPROGRAM <----
Regisztrálj most és azonnali 500 + Hírlevél: 1000 pontot írunk jóvá a fiókodban! 

Blog

A legjobb animék rangsora (20.-tól a 11.-ig)

Osvalt Dénes
2022.04.02 10:03
A legjobb animék rangsora  (20.-tól a 11.-ig)

Állítólag eddig több mint 17.000 anime készült, ez pedig egy 23 milliárd dolláros piacot jelent csak egy évben.

Ebből a rengeteg anime filmből és sorozatból 6.000 Japánban született meg, így még mindig Japán az anime nagyhatalom.

Nagyon nehéz és nyilván kissé szubjektív kiválasztani a 30 legjobb anime sorozatot ekkora választékból, ezért a hitelesség kedvéért egy japán rangsorolást követünk.
Hát akkor folytatódjék a visszaszámlálás!

20. OreGairu: My Teen Romantic Comedy
Ez a 2013-ban indult romantikus sorozat ismert még „Az én tini romantikus komédiám rossz, mint ahogyan vártam ” címen is. A történetben egy magányos és kissé pesszimista fiú (Hikigaya) belép egy klubba két lánnyal (Yukino és Yui) együtt, majd tanácsokat adnak más, problémákkal küzdő diákoknak. A sorozat utolsó évada 2020-ben jött ki.

19. Love Live!
Ez az „életből merítő” sorozat az Ázsiában igen menő popcsapat kultúrára alapoz, nemcsak azért, mert a sztori szerint iskolás lányok hoznak össze egy pop énekes bandát, (hogy megmentsék sulijukat), hanem mert tényleg jó számaik vannak. A 47 zeneszám 3 albumon és 7 klipen is megjelent, ráadásul a legjobbnak tartott szereplő dalait egy tényleges japán popdíva énekli. A sorozat első két évadját 2013-2014-ben adták le, míg a következő eresztés 2016-2017-ben jött ki.

18. The Melancholy of Haruhi Suzumiya
Sokak szerint ez a humoros-sci-fi sorozat a 2000-es évek utáni legjobb, az „élet egy szeletét” bemutató anime, amelyet ifjúsági regényekből adaptáltak 14 részes rajzfilmmé még 2006-ban. Ezt 2009-ben felfrissítve újra leadták és 2011-ben folytatták újabb 14 résszel. Egy kicsit zavaró, hogy az anime epizódok direkt nem időrendben küldték képernyőre, így a rajongók gyakran jönnek elő a „tökéletes” nézési sorrenddel. A történet egy nem átlagos leányról (Suzumiya) szól, aki az unalom ellen az iskolában megalapította az SOS Brigád klubot (itt az SOS japánul a „világ felpörgetése” jelentéssel bír), benne másik 3 iskolás lánnyal, keresve természetfeletti, nem átlagos dolgokat. Magát a sztorit Kyon, az egyik iskolatárs meséli el, így tulajdonképpen ő tekinthető főhős.

17. Detective Conan

1996-tól a mai napig több mint 1000 epizódot sugároztak és még 23 animációs mozifilm is készült a visszafiatalodott nyomozó történetéből, szóval ez egy generációk tetszését kivívó, mára már modernizált őskövület. A klasszikus nyomozós történet szerint egy kísérleti szertől 7 évessé fiatalodott – amúgy rendőrségi nyomozásokat segítő – tini továbbra sem hagy fel a bűnügyek megoldásával. Igaz, hogy barátjának magánnyomozó apjával (annak nevében) dolgozik, de közben még az általános iskolába is járnia kell.

16. Violet Evergarden
Ez 2018-ban napvilágot látott, 13+1 részes, könnyfakasztóan romantikus sorozat az egyik legjobb megrajzolt animék közé tartozik, sokan nem is annyira a sztori, mint inkább a rajzok miatt szeretik. A történet egy volt katonalányról szól, aki a háborúban elvesztette mindkét kezét és így robotkarjai lettek. A kenyerét levelek írásával keresi, olyanok nevében ír, akik arra nem képesek. Az érzelemdús sztori végére maga Violet is képes lesz érzéseit megérteni és kifejezni.

15. Attack on Titan
Az egyik leghíresebb sötét fantasy anime sorozat, amelyben emberevő óriások tizedelik meg a magas falakkal körülvett városok lakóit. Az első évadot még 2013-ban adták le, míg az utolsó évad végét idén láthattuk. A sorozat a titánná változni tudó Eren Yeager és gyermekkori barátai, Mikasa Ackerman, valamint Armin Arlert történetéről szól, akik felnőttként harcolnak a titánok ellen.

14. Fullmetal Alchemist - A bölcsek köve nyomában
Ez az egyik legismertebb sci-fi anime, amely egy olyan kitalált világban játszódik, ahol az alkímia az egyik legkomolyabb tudományág. Első szériáját 2003-2004-ben adták le, még a manga kiadásával párhuzamosan, így ez a sorozat tartalmában eltér a mangától. A második széria (Fullmetal Alchemist – Testvériség, 2009-2010.) már hűen követi a mangákat. A történet arról szól, hogy két testvér, Edward és Alphonse Elric saját alkimista – testüket megváltoztató – hibájukat akarják helyrehozni, eközben a bölcsek kövét is keresik, azonban tudtukon kívül olyan veszélyes játszmába keverednek, amelyben nem csak a saját sorsuk a tét, hanem több millió ember élete is.

13. Anohana: The Flower We Saw That Day (A virág, amit aznap láttunk)
A 11 részes, romantikus anime 2011-ben került a nézők elő, s még egy mozifilm is készült belőle. A sztori egy hattagú gyerekcsapatról szól, mely feloszlott, amikor egyikük (Menma) egy balesetben meghalt. Öt évvel később Menma szelleme megjelenik egyikük (Jintan) előtt, és kijelenti, hogy nem tud eljutni a túlvilágba, amíg nem teljesül utolsó kívánsága (amire nem emlékszik). Jintan összehívja, az őt képzelődőnek tartó csapatot, hogy megoldják a problémát.

12. Ghost in the Shell
A legendás „Páncélba zárt szellem” sci-fi anime film először 1995-ben került a mozikba, és mindjárt megmutatta a nyugati embereknek, hogy mi is az az anime. Ezt a filmet még kettő rajzfilm mozi követte, majd 2017-ben egy élőszereplős film is. Az első anime sorozat 2002-2003-ban jött ki, a második pedig 2004-2005-ben. A Netflix 2020-ben elkészített egy modernizált, 12 részes adaptációt. A történet egy 2030-as, III. világháború utáni cyberpunk világban játszódik, ahol kiborgok, androidok és emberek szupertechnikával bűnöznek és bűnüldöznek. A főszereplő az Őrnagy, aki csapatával a titkosszolgálatnak dolgozik és a cybervilágnak megfelelő agyafúrt és hightech fenyegetések ellen harcol.

11. Dragon Ball
A 153 részes animét 1986. és 1989. között adták le Japánban. Nyugaton nem igazán jött össze, ott ténylegesen csak Dragon Ball Z néven, 2001-2003-ban, a Cartoon Networkon futott be, végre normális szinkronnal. Igaz, cenzúrázták, azaz a meztelen és véres jeleneteket kivették, átrajzolták.
A történet Son Goku életét követi a gyerekkorától, amíg nagyapa nem lesz. Kalandjai során rengeteget harcol és végül a világ legerősebb harcművésze lesz. A címadó sárkánygömbök heten vannak és összegyűjtve őket egy kívánságteljesítő sárkányt lehet megidézni (ezután újra szétszóródnak a világban).

Ez a tíz anime szinte lefed minden népszerű tartalmat a romantikustól a dark fantasy-ig, ráadásul igen népszerűek. Nem fog csalódni az az anime rajongó, aki megnézi ezeket a sorozatokat. 
Legközelebb a legjobbnak rangsorolt tíz anime bemutatásával folytatjuk.

Forrás:
https://jw-webmagazine.com/best-anime/