----> HŰSÉGPROGRAM <----
Regisztrálj most és azonnali 500 + Hírlevél: 1000 pontot írunk jóvá a fiókodban! 

Blog

Az Oxfordi Egyetem földönkívüli háborúra figyelmeztet

Osvalt Dénes
2022.04.21 11:09
Az Oxfordi Egyetem földönkívüli háborúra figyelmeztet

Örök téma az idegenekkel való kapcsolat. Most éppen a Föld pontos helyét akarják a tudósok megüzenni nekik.

A NASA pasadenai űrközpontja a múlt hónapban egy olyan elképzelést hozott nyilvánosságra, amely szerint itt az ideje frissíteni a földönkívülieknek szánt bináris üzenetet.

Az űrközpont szerint az üzenetet megfejtő idegenek eléggé intelligensek ahhoz, hogy tisztában legyenek a béke és az együttműködés fontosságával.

Ezzel a feltételezéssel azonban nem mindenki ért egyet. Az Oxfordi Egyetem Emberi Jövő kutatóközpontjának tudósai szerint az alapkérdés, hogy egy idegen civilizáció barátságos vagy ellenséges. Erre a kérdés nincsen igazán megalapozott válasz; egyszerűen nem tudjuk.

Ha egy kis esélye is van az ellenségességnek, akkor könnyen olyan helyzetbe kerülhetünk, mint amilyenbe az Észak- és Dél-amerikai indiánok kerültek a nyugati civilizációval történt kapcsolatfelvétel után.

Emellett már olyan sok és sokféle üzenetet küldtünk az űrbe, hogy lassan összezavarhatjuk a címzetteket. Az oxfordiak szerint egy üzenetküldés előtt jó lenne a tudóstársadalomnak összeülni és megegyezésre jutni az üzenet tartalmával kapcsolatban, különös tekintettel a Föld helyzetének és leírásának felfedésére.

Úgy tűnik, hogy nincsenek egyedül a fenntartásaikkal. Annak idején Stephen Hawking, a híres tudós kijelentette, hogy szerinte egy fejlett földönkívüli civilizációnak egyáltalán nem esne nehezére hangyaként eltaposnia az emberiséget. Mindezt főként az emberiség (mint eddig ismert egyetlen értelmes civilizáció) történelmére alapozta, amely tele van mészárlásokkal vagy akár a nem emberi fajok kiirtásával. Emiatt inkább a földönkívüliek kutatását favorizálta, nem pedig az üzenetküldést.

Ugyanakkor a SETI (Földönkívüli Intelligencia Kutatás) központjának igazgatója nem ért egyet Hawkinggal, szerinte, ha az idegenek a Földre jönnének, az egy egyszerű felfedező út lenne, sőt véleménye szerint nem mi lennénk az első civilizáció, amelyet meglátogatnának. Azzal érvel emellett, hogy ha egy civilizáció elég fejlett technológiája van a csillagrendszerek közötti utazáshoz, akkor az a civilizáció nem igényel rabszolgákat vagy nyersanyagokat.

Reméljük, hogy ez utóbbi vélemény lesz igaz, ha nem, akkor meg már úgyis mindegy.

Források:
https://futurism.com/the-byte/oxford-scientist-nasa-hostile-aliens
https://www.femalefirst.co.uk/bizarre/nasa-warned-earth-location-plans-spark-alien-war-1346295.html
https://www.space.com/29999-stephen-hawking-intelligent-alien-life-danger.html