----> HŰSÉGPROGRAM <----
Regisztrálj most és azonnali 500 + Hírlevél: 1000 pontot írunk jóvá a fiókodban! 

Blog

DanyiArt - ha csíped a fantasy-t.... ezt imádni fogod! (interjú)

Osvalt Dénes
2019.05.26 14:38
DanyiArt - ha csíped a fantasy-t.... ezt imádni fogod! (interjú)

 Vannak olyan Modernkori alkotók, akik olyan csodákat művelnek, hogy tátva marad a szánk!

 

 

 

Mi mindenképp ide soroljuk Dányi Istvánt, a DanyiArt megálmodóját.

Az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy fantasztikus alkotásait mostantól az INFINITY Tokok tárházában is elérhetőek. 

Készítettünk egy interjút vele, ahol többek között azt is megtudhatod, hogy mit ajánl azoknak, akiknek kicsi az önbizalma, és nem meri megmutatni magát a világnak. 

1.      Vannak esetleg olyan képeid, hogy honnan indultál és hogy hol tartasz most? Nagyon inspiráló tud lenni az embereknek, amikor azt látják, hogy nem zseninek születtünk, hanem van út a pálcikaembertől addig ahol most tartasz :) 

Az első színesceruzás rajzokat muszáj voltam berakni. :)

Egyébként azt hiszem az első impulzusokat ekkor (9-10 éves koromban) kaphattam, ugyanis az akkori általános iskolás rajztanárunk fantasy- és scifi megszállottként szerencsére sok ilyen jellegű órai feladatot adott nekünk és maga is folyamatosan rajzolt órán.

 A 2006-os évben kezdtem el ismerkedni a digitális festészeti technikával. A felső rajz még rajztábla nélkül, egérrel készült egy beszkennelt tollrajzra (sőt, egy rétegre lett az egész festve!) Ez van amikor az ember rászabadul a Photoshopra, de még nem tudja használni.. (ha jól emlékszem volt olyan kijelölésem amit 1 órán keresztül készítettem :D) 

A 2010-11-es időszakban már bátran próbálkoztam dinamikusabb képekkel is, amik már nem papírról, hanem digitális alapokról indultak. Persze a színhasználatom az elég kezdetleges volt de nagyon élveztem azt a határtalan szabadságot amit a technika magában rejt. 

A 2018-19-es képeim pedig azért jelentenek nekem sokat mert kb. itt jutottam el oda, hogy a legtöbb munkámat már el tudom fogadni, minden esetleges hibájukkal együtt is.


2. A referencia anyagod, hogy is mondjam...WOW! Tudnál mesélni az egyikről, ami publikus? Melyik volt az, ami meghozta neked azt az átütő sikert, amikortól elhitted, hogy az álmok valósággá válhatnak? 

Haha, az "átütő siker"-t még várom. :) Nálam ez a dolog aránylag lineárisan halad, kisebb-nagyobb kiugrásokkal tarkítva. Ami viszont sokat jelentett az pl. amikor először lett kiemelve az egy munkám DeviantArt-on. Ott rengeteg hozzászólás érkezett és ezrével jöttek a "like"-ok. Ez rengeteget jelent az egyszeri srácnak, aki "a világ végén" a szobájában festeget. 

Ezen túl az is motivált mikor egy éven belül két különböző film- és produkciós stúdió is megkeresett concept art munkákkal. 

Megemlíteném még azt amikor először szánt egy külön bejegyzést a Diablo-s fanartjaimnak a Blizzard Entertainment a hivatalos Diablo3 oldalán. (ezután nem sokkal az egyik BlizzCon-ra is kijutott az egyik munkám)

Ott már éreztem, hogy ezt a dolgot nem szabad csak mintegy "mellékesként" csinálni a főállás mellett, hanem innentől a célom, hogy csak abból éljek meg amit nagyon szeretek csinálni. :)

Mindemellett óriási hatással tud rám az is lenni, amikor valamelyik munkám alapján egy cosplay készül. Ugye ilyenkor érzi az ember igazán, hogy más emberekre is hatással van az amit csinál, van akit inspirál a munkám, alaposan tanulmányozza, stb. Ez kifejezetten jó érzés.

3. Nagyon sok alkotó van, aki nem meri megmutatni magát a világnak. Hogy lett neked önbizalmad, hogy meg tudtad tenni ezeket a lépéseket...? 
                                                                                                                                        

Az önbizalom a sikerélményekből táplálkozik. Sok apró külső és belső megerősítés folyamán épül, az alapján, hogy látjuk hogy amit csinálunk az jó. 

Nekem az a tapasztalatom, hogy óriási lendületet tud adni ha megosztod a munkáidat és megkapod az első pozitív megerősítéseidet is. Sok oldalról megerősít, hogy érdemes ezen az úton haladni. Nekem is rengeteget jelentett, hiszen nagyon sok kedves és figyelmes szót kaptam már az évek alatt. Enélkül egészen biztosan nem haladtam volna fele ilyen sebességgel sem előre.

Első körben nyilván mindenki attól retteg, hogy kapni fog "negatív" visszajelzést is. És itt a lényeg! Nincs negatív hozzászólás. Amennyiben valaki tartalom nélkül üresen leszól valamit azt a hozzászólást érdemes teljesen figyelmen kívül hagyni, mert olyankor az illető csak a saját frusztrációját éli ki valakin (és ez a valaki bárki lehet). Amennyiben viszont a hozzászólás egy jó kritika, ami kiemeli az esetleges hiányosságokat vagy megfogalmaz egy véleményt úgy az egy nagyon hasznos dolog tud lenni és ezek a kritikák mind rengeteget segítenek. Amint az ember át tudja fordítani a kritika-kezelését ilyen irányba, onnantól rengeteget tud profitálni az online jelenlétből. 

Szóval csak bátran, nincs vesztenivaló! Ellenben rengeteget lehet nyerni belőle. :)

Ha szereted a Fantasy-t, akkor mindenképp kattints IDE, és nézd meg Dányi István alkotásait!